Tors plateanbefaling – november

Uansett hvilken musikalsk sammenheng Håkon Kornstad framstår i, er det alltid svært givende å høre ham. Fra slutten av 1990-tallet har han levert en rekke lysende prestasjoner.

Håkon  Kornstad: Symphonies  in  my  head. ( Jazzland 2011).

Det er nok å minne om Wibutee, den fantastiske Kornstad Trio, samarbeid med Bugge Wesseltoft, med Maria Kannegaard, fri-impro i Tri-Dim og No Spaghetti Edition, samt flere fascinerende duoprosjekter: Med Håvard Wiik, Ingebrigt Håker Flaten, Paal Nilssen Love, Sissel Endresen og flere. I de seinere åra har han særlig konsentrert seg om sitt soloprosjekt. Her kombinerer han elektronikk med sine saksofoner. Månedens plate er Kornstads andre soloplate. (Nåja, nesten tredje. På ”Single Engine”(2007) er han aleine på seks av platas ti spor).

Som med ”Dwell Time”(2009) har Kornstad tatt med seg sine saksofoner, sine fløyter, sin flutonette og sin loopmaskin inn i Sofienberg kirke i Oslo. I løpet av noen februardager dette året improviserte Håkon Kornstad fram de ”symfoniene” som han – i følge platetittelen -  hører inne i sitt hode. Og sannelig er dette symfonier det er verdt å lytte til! Terje Mosnes anmeldte nylig ”Symphonies in my head” i Dagbladet, og han skrev bl.a. dette: ”Fra en enkel frase eller rytmefigur bygger han pr. loop et ”komp” eller en ”rytmisk/harmonisk omgivelse” – ofte med leppelyder på saksofonen som perkusjonseffekt – og spinner de melodiske improvisasjonene på og i dem. (…) Hovedårsaken til fascinasjonskraften ligger selvsagt i Kornstads musikalske mesterskap. Svær klanglig uttrykksrikdom i blåseinstrumenter og sansula (afrikansk fingerpiano oppå en tromme) er paret med klar og kraftfull øyeblikkskomponerende kreativitet, og resultatet er original, vakker og helstøpt musikk.”

EKSTERNE LENKER

Ikke tilgjengelig