Foto: Thomas Brun
nytt-bildeformat

Nytt programslipp

Kongsberg Jazzfestival er nå snart i boks med programmeringen av årets festival. Som alltid avholdes festivalen i uke 27, og i år tilsvarer dette tidsrommet fra og med 04. juli til og med 07. juli. Festivalen kommer til å lansere artistene i tre puljer etter hvert som de blir klare, og vedlagt finnes andre pulje som blant annet består av Atomic, Timbuktu og DATAROCK!

Første pulje ble sluppet 01. februar, og besto av følgende artister:
Sharon Jones and the Dap-Kings * The Flaming Lips * Vijay Iyer * The Thing med Agustí Fernández og Peter Evans * Eple Trio med Karl Seglem * Stian Westerhus / Eivind Aarset / Sidsel Endresen / Thomas Strønen * Elephant9 med Reine Fiske * Mats Eilertsen SkyDive Quintet * Per Jørgensen and friends * Jon Balke Magnetic Book * Arve Henriksen Percussion trio * Live Lien * Led Bib * Selvhenter

3. og siste pulje slippes 31. mars.

Så over til artistene i pulje 2:

Timbuktu + DATAROCK
Timbuktu er en av Skandinavias mest populære artister, og er de siste årene blitt allemannseie også utenfor hiphopmiljøet. Han har etablert seg selv som en viktig politisk rapper som henter musikalsk inspirasjon fra folkemusikk, amerikansk blues og musikk fra Vest-Afrika og Jamaica. Med hits som “Alla vil till himmelen”, “Det löser seg” og “The botten is nådd” er han kjent for å lage fest, men musikken hans har har flere dimensjoner enn som så, noe tildelingen av Nordisk Råds språkpris for 2011 var en stor anerkjennelse av.

Bergensbandet DATAROCK er et av Norges mest internasjonalt aktive band med over 800 konserter i 35 land på hele 5 kontinenter bak seg, og intet mindre enn 17 turneer kun i Amerika siden 2007. DATAROCK har beveget seg vekk fra sine tidligere musikalske eskapader i punk og trash-metal-sjangrene. Det er nå lattermild, genial og deilig elektronika-rock det handler om, en miks av elektronika, rock, synthpop, new wave og tidlig 80-talls disco.

Timbuktu + DATAROCK spiller dobbelkonsert på Kongsberg Jazzfestivals hovedscene: Tubaloon.

Atomic
”For hver nytt album styrker den svensk-norske kvintetten Atomic sitt krav om å være et av verdens beste band”. Dette skrev nylig det velrenommérte amerikanske jazzmagasinet Down Beat. Alle som har hørt Atomic, vil bare nikke bekreftende til denne påstanden, for det skal vanskelig gjøres å finne et band som formidler en slik enorm musikalsk intensitet, temperament og karismatisk vitalitet.

Solveig Slettahjell og Morten Qvenild
Her møtes to av norsk musikklivs mest markante profiler. Vokalisten Solveig Slettahjell har skaffet seg et stort og hengivent publikum med sine inderlige og personlige tolkninger av egne og andres tekster. Med seg har hun som oftest hatt sitt Slow Motion Orchestra, og en svært viktig musiker i dette bandet er tangenttrollmannen Morten Qvenild. I fjor valgte de to ut sine favorittlåter og gav ut plata ”Antologie”, og det er dette repertoaret de nå vil presentere i Kongsberg kino. Vi får høre høyst personlige og inderlig vakre versjoner av låter hentet fra de forskjelligste steder i den musikalske geografien – fra ABBA til Rolling Stones.

Joe McPhee / Evan Parker Duo

Den engelske saksofonisten Evan Parker stod for en av fjorårets største konsertopplevelser – i tospann med Peter Brötzmann. I år er han tilbake i en duokonstellasjon som skaper like store forventninger som fjorårets. Joe McPhee er en sann legende i den frie jazzen, og både han og Parker viser hvorfor denne ”første generasjonen” av frijazzere fremdeles er inspiratorer og forbilder for dagens unge musikere. Det er virkelig historisk sus over dette musikermøtet i Smeltehytta.

Galleri Åkern
Det flotte kunstgalleriet Åkern er alltid smekkfullt når jazzfestivalen arrangerer sine matinéer. Her får man høre musikk som både kan være spesiell og sjelden, men aldri likegyldig! Først ut i år er bassisten Nina de Heney. Hennes solokonserter er finslipte, fascinerende ekskursjoner i kontrabassens muligheter.
Fredag får vi høre en høyst spennende og utradisjonell duo: Saksofonisten Torben Snekkestad og den japanske multikunstneren Koichi Makigami. På denne konserten vil Koichi bruke stemmen, munnharpe og theremin – som han så mikser elektronisk.

Avanthagen
Også i år vil Avanthagen finne sted i Smeltehytta. For mange er denne konserten et av festivalens desiderte høydepunkt. Også i år blir det tre sekvenser: Bassisten Nina deHeney vil spille duo med det unge norske trombonetalentet Henrik Munkeby Nørstebø, en av klodens fineste saksofonister, Fredrik Ljungkvist, spiller solo, – og en av samtidsjazzens mest sentrale trompetere, Peter Evans, spiller også solo.

Jazz-Intro
Jazz-Intro er et lanseringsprogram som Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem norske jazzfestivaler står bak. På hver festival spiller to band, og det beste blir sendt videre til finalen på Moldejazz. På Kongsberg i år får vi høre den fine trioen Moskus. Den har allerede rukket å vekke oppmerksomhet med sitt utadvendte, kreative og lekne spill. Moskus skal konkurrere med KNYST! Med utgangspunkt i tradisjonen fra frijazzen på sekstitallet har bandet nå et uttrykk der vi også fornemmer impulser fra samtidsmusikk og moderne komponister.

Mange unge norske
Kongsberg Jazzfestival føler det både som en viktig oppgave og en glede å presentere et utvalg unge norske musikere, for her er det mye talent å finne! På de fire jammekveldene spiller henholdsvis Ronja, Magnus Grimnes Kvartett, Hanna Paulsberg Concept og Oscar Grönberg Trio. I hagen på Odd Fellow kommer Lindis Botolfsen med sin hyllest til Radka Toneff, og duoen Machine Birds. Den eksplosive duoen Krokofant spiller i Smeltehytta med Jørgen Mathisen som gjest. På Lysthusscenen kan vi høre Cathrine Witzøe, trioen Møll og Magnus Grimnes Trio.

Barnival
De to barnivalkonsertene er i år Lyriaka og Rytmer fra verdensrommet. Lyriaka har turnert Norge rundt i flere år og har intet mindre en syv plateutgivelser bak seg, som også har gitt dem en spellemannpris. Rytmer fra verdensrommet er en reise ut i rommet med de to trommespillende astronautene Peter Baden og Håkon Mjåset Johansen som begge har bakrunn fra en rekke band i flere sjangre. Her blir hele lokalet omgjort til univers og alle får bli med på reisen.

LES MER OM PROGRAMMET BLANT HOS BLANT ANDRE LAAGENDALSPOSTEN, JAZZINORGE.NO OG DAGBLADET

EKSTERNE LENKER

Ikke tilgjengelig